Proljeće 2017.
 

20.5.2017. -

31.5.17.

Hotel Balatura

http://harmonica-school-berlin.de/sommerkurse-in-kroatien/

 

17.4.2017.

21 sati

Hotel Balatura

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Razumijeti simbolično značenje bolesti

U očima Ruedigera Dahlkea je bolest put smislenog pokazivanja duševnih konflikta na tjelesnoj razini kako bi isti postali svjesni. Njegovo holističko razumjevanje bolesti koje vodi do dijaloga tijela i duše, inspiracija je za novi pogled na zdravlje i liječenje. Tako shvaćeno je bolest šansa za oslobođenje od tereta i integralno, tj. cjelovito ozdravljenje. Ruediger Dahlke je njemački liječnik (rođen 1951.). Studirao je medicinu u Münchenu, poslije se školovao za prirodnu medicinu i psihoterapiju. Objavio je više od dvadeset knjiga među kojima su možda najvažnije naslove "Bolest kao simbol", "Bolest kao put", "Peace Food" i "Zakoni sudbine". Već 30 godina vodi kliniku za postenje. Traženi je govornik i sudionik panel diskusija. Knjige su mu prevedene na više od 20 jezika. Od nedavno radi i kao obrazovatelj za liječnike svih područja školske medicine. Rijetko kad naiđemo na knjige koje će nam nakon čitanja temeljito promijeniti živote. "Bolest kao symbol" i "Peace Food" jesu za nas u Balaturi bile takve knjige. Ne samo što smo nakon čitanja na privatnoj razini potpuno mijenjali pogled na svijet, prehranu i shvaćanje liječenja, nego smo i brzo shvatili da u takvim važnim pitanjima ne možemo na poslovnoj razini drukčije živjeti. Brzo je i Hotel Balatura mijenjao svoj koncept. Veselimo se što Vam možemo predstaviti čovjeka, naučnika i liječnika koji je imao ogromni "impact" na nas… Srdačno Vas pozivamo na razgovor s Ruedigerom Dahlkeom!

     
    Ljeto 2016.
 

16.7.2016.

21 sati

Hotel Balatura

 

Alis Marić

&

Jelena Šimić Valentić

Knjiga & vino

 

 

 

 

 

Knjiga & vino

Jeste li se ikada pitali pijete li pravo vino uz ljetnu lektiru?

Dvije strastvene ljubiteljice knjiga i vina će nam predstaviti što se kod njih inače može naučiti u radionicama. Večer u Balaturi će Vas odvesti u svijet nijansi čulnog čitanja.

Jelena Šimić Valentić je someljerka, konzultantica i osnivačnica prvog hrvatskog vinskog boutiqua i portala "Pupitres". Vodi mjesečne programe vinskih radionica i radi kao osobni trener u vinskoj školi u Zagrebu. Uz prve korake organoleptičke analize vina putem vida, njuha i okusa odvesti će nas u svijet someljerskih trikova i tajni.

Alis Marić je pokretačica književnog bloga "Čitaj knjigu", najčitanijeg književnog portala u Hrvatskoj. Velika je promotorica čitanja i prati najnovija književna izdanja. Na portalu preporučuje romane i publicistiku iz domaćih i inozemnih produkcija. Redovno preporučuje knjige i na Hrvatskoj televiziji. Alis će nam predstaviti izbor knjiga koji se u ljetu 2016. jednostavno mora pročitati.

 

30.7.2016.

21 sati

Hotel Balatura

Vladimir Pištalo

 

 

 

 

 

 

 

 

Vladimir Pištalo

Vladimir Pištalo je rođen 1960. u Sarajevu. Poznati je srpski pisac s američkom adresom. Studirao je u Beogradu, doktorirao na sveučilištu New Hampshire i sada radi kao profesor svjetske i američke povijesti na Becker University u Worcesteru, Massachusetts. Dobitnik je najvažnije književne nagrade u regiji, NINove nagrade (2008) za knjigu o Tesli: Tesla, Portet među maskama.

Knjige su mu prevedene na razne jezike, među ostalim na njemački, engleski i francuski jezik.

Objavio je:

Proza:

 • Slikovnica (1981)
 • Noći (1986)
 • Manifesti (1986)
 • Kraj veka (1990)
 • Novela: Corto Maltese (1987)
 • Tesla: Portret među maskama (2008.)

Kratke priče:

 • Vitraž u sećanju (1994)
 • Priče iz celog sveta (1997)
 • Biografija Aleksandra Makedonskog Aleksandrida (1999)

Romani:

 • Milenijum u Beogradu (2000)
 • O čudu (2002)
 

06.08.2016.

21 sati

Hotel Balatura

Edi Matić

Fotografija: Slobodna Dalmacija

 

 

Edi Matić

Rođen je 1962 u Splitu. Pisac je, fotograf, grafički dizajner i kulturni radnik. Vodio je agenciju za graficki dizajn i glazbene video produkcije. Pokretač i koproducent je mjuzikla "Sarajevski krug" s kojim je obišao desetak zemalja u Europi i Americi. Priredio je međunarodne nastupe hrvatske knjievnosti (na primjer u Leipzigu). Osnivatelj je udruge KURS u Splitu s kojom je predstavio i ugostio do sada 90-ak autora iz cijeloga svijeta u rezidencijalnom programu.

S izložbom svojih umjetničkih fotografija putuje po raznim zemljama Europe.

Pisao je kratku prozu koja je objavljena u časopisima u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Bugarskoj, Turskoj, Austriji, Njemačkoj i Makedoniji.

Objavio je:

Ovdje fali ženska ruka (VBZ, 2008)

Grimalda (Naklada Ljevak, 2012)

Ove godine će izaći: Regija stranaca (Hena com, 2016)

 

     
 

21.08.-28.08.16.

Hotel Balatura

 

 

 

 

 

 

 

 

U organizaciji CeKaPe-a

Voditelji: Tatjana Gromača, Zoran Žmirić, Renato Baretić, Sanja Kovačević, Aleksandra Starčević

više informacija: >>

 

    Proljeće 2016.
 

Hvala svim sudionicima festivala "Skidanje zvijezda - poetry meets music"!

 

 

 

Foto: A. Bogišić

 

Završni koncert

u RIJECI!

5.6.2016.

u 20 sati

 

 

 

 

 

 

 

 

02.06.-05.06.2016.

5 glazbenika & 5 pjesnika = susret umjetnika u Balaturi

više informacija >>

----------------------------------------------

 

14.5.2016.

20:00

Hotel Balatura

Denis Delogu

"U šumi" je nevjerojatna, istinita priča čovjeka, Riječanina, koji je zbog ozbiljne dijagnoze multiple skleroze bio prisiljen preispitivati svoj životni stil, pogotovo prehranu. U knjizi ga pratimo od ove nulte točke kada se suočio s bolešću i kada nigdje nije vidio mogućnosti izliječenja, sve dok Hana i Denis stvar nisu uzeli u svoje ruke, sami istraživali, čitali i saznali i onda dosljedno i temeljito promijenili prehranu. Knjiga se čita u jednom dahu, nije i ne želi biti knjiga savjetovanja, nego je uzbudljivo putovanje na kojem bi se i svaki čitatelj mogao zamisliti. Ta je knjiga meni promijenila život. Rado ću Vama objasniti zašto. (Anne-Kathrin Godec)
    Ljeto 2015.
 

25.5.2015.

21 sati

Hotel Balatura

Dragan Velikić

Photo: Nebojsa Babic

www.hanser-literaturverlage.de

 

 

 

 

Dragan Velikić je pisac, esejist i novinar. Rođen 1953. u Beogradu, a odrastao u Puli. Diplomirao je svjetsku književnost na filološkom fakultetu u Beogradu. Radio je kao urednik izdavačke djelatnosti Radija B92 i pisao kolumne za Vreme, Nin, Danas i Reporter. Bio je jedan od najvažnijih kritičkih novinara za vrijeme Miloševićeve vlade. Danas piše i za poznate njemačke tjednike kao što su DIE ZEIT i Frankfurter Allgemeine Zeitung, te za LETTRE INTERNATIONAL. Nekoliko godina je bio postavljen kao srpski veleposlanik u Beču. Jedan je od najznačajnijih književinka današnje Srbije i preveden na petnaestak europskih jezika. Osim nekoliko knjiga priča i eseja objavio je slijedeće romane: Via Pula (1988, za kojeg je dobio nagradu Miloš Crnjanski), , Astragan (1991.), Hamsin 51 (1993.), Severni zid (1995.), Danteov trg (1997.), Slučaj Bremen (2001.), Dosije Domaševski (2003.),Ruski prozor (2007., Ninova nagrada za roman godine, Nagrada Meša Selimović i Srednjoeuropska nagrada za književnost) i Bonavia (2012.).

Ovih dana izlazi najnovija knjiga ISLEDNIK (Laguna 2015.)

U hrvatskom izdanju objavljeni su:

Ruski prozor. Profil 2008.

Bonavia. Meandar Media 2013.

Pula - Grad interval. (zajedno s Igorom Zirojevićem). Udruga Studiolab. Pula 2014.

 

 

    Ovogodišnji ljetni fokus: Pisci i spisateljice iz RIJEKE!
 

19.07.2015

21 sati

Hotel Balatura

Slavenka Drakulić

Photo: www.fraktura.hr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slavenka Drakulic je nadaleko poznata spisateljica i novinarka, rođena 1949. u Rijeci. Danas živi u Zagrebu i Stockholmu. Njezine knjige prevedene su na mnogo jezika. Piše o društveno relevantnim temama i često fokusira na ženske likove, na društvenu situaciju žena, a pogotovo na žensko tijelo. Godine 2005. nagrađena je s lajpciškom književnom Nagradom za mir i europsko razumjevanje (Za knjigu: Oni ne bi ni mrava zgazili). Najnovija knjiga "Dora i minotaur" se kroz fikciju bavi odnosom Dore Maar s Pablom Picassom. Više informacija: slavenkadrakulic.com

Knjige:

 • Smrtni grijesi feminizma (eseji), Znanje, Zagreb, 1984.
 • Hologrami straha (roman), Grafčki zavod Hrvatske, Zagreb, 1987.
 • Mramorna koža (roman), Grafički zavod Hrvatske, Zagreb, 1989.
 • How we survived communism and even laughed (eseji) Hutchinson, London 1992.
 • The Balkan Express (eseji) W.W. Norton, New York 1993.
 • Božanska glad (roman), Durieux, Zagreb 1995.
 • Cafe Europa (eseji), Abacus, London 1996. "
 • Kako smo preživjeli (eseji), Feral Tribune, Split 1997.
 • Kao da me nema (roman), Feral Tribune, Split 1999.
 • Oni ne bi ni mrava zgazili (eseji), Kultura & Rasvjeta, Split, 2003.
 • Sabrani romani, Profil, Zagreb, 2003. Sabrani eseji, Profil, Zagreb, 2005.
 • Tijelo njenog tijela, Jutarnji list, Zagreb, 2006.
 • Frida ili o boli (roman), Profil, Zagreb 2007.
 • Two underdogs and a cat (eseji), Seagull Books . London, NY, Calcutta 2009.
 • Basne o komunizmu (eseji), Profil, Zagreb, 2009.
 • Optužena (roman), V.B.Z., Zagreb, 2012.
 • Dora i minotaur (roman), Fraktura, Zaprešić, 2015.
 

25.07.2015

21 sati

Hotel Balatura

Igor Beleš

 

Igor Beleš je rođen 1978. u Borovu Naselju. Školu je završio u Crikvenici. Kao pisac živi i radi u Rijeci gdje je od 2013. član neformalne književne skupine RILIT, čiji je cilj "reafirmacija beletrističkih vrijednosti, promocija i pojačana konzumacija književnog stvaralaštva" (www.rilit.serve4.com). Također je član udruge KATAPULT koja među ostalim educira mlade pisce u svim segmentima izdavačkog rada. Pored pisanja proze se Igor Beleš bavi glazbenom kritikom i svira u bendu.

2012. je objavio roman Svitanje na zapadu (Zigo, Rijeka)

 

 

 

02.08.2015

21 sati

Hotel Balatura

Tea Tulić

Photo: www.krokodil.rs

 

Tea Tulić rođena je u Rijeci 1978. godine. Godine 2011. je izdala knjigu "Kosa posvuda" (Algoritam) s kojom je osvojila nagradu "Prozak". U ovom fragmentarnom romanu govori o majci koju je zadesila neizlječiva bolest i o posljedicama bolesti za odnose u familiji. Priča je ispričana iz perspektive kćeri, djeteta, ali će se uloge majke, none i kćeri kroz knjigu mijenjati. Lako ispričana, ozbiljna i potresna je knjiga, ta prva proza Tee Tulić. 2012. je u suradnji s Japanskim Premijerima snimila knjigu za slušanje "Albumče". Tekstovi, glazbu i aranžman je sama obavila. Više informacije:

https://teatulic.bandcamp.com/

 

 

 

    Ljeto 2014.
 

20.07.2014

u 21 sati

u hotelu Balatura

Ante Tomić

Foto: Jutarnji List

 

Ante Tomić je rođen 1970. u Splitu i odrastao u selu Proložac pored Imotskog gdje je završio Osnovnu školu. Poslije se dalje školovao u Zagrebu, pa u Zadru završio studij filozofije i sociologije na Filozofskom fakultetu. On je pisac, kolumnist, novinar i scenarist. Najprije se pojavio na književnoj sceni sa zbirkom priča Zaboravio sam gdje sam parkirao. Njegov prvi roman Što je muškarac bez brkova u 2000. godini bio je veliki uspjeh. Poslije su od ovog romana ostvarene adaptacije za kazalište (Aida Bukvi?) i za jedan igrani film (u režiji Hrvoja Hribara). Po Tomićevoj knjizi Ništa nas ne smije iznenaditi je Rajko Grlić snimio film Karaula. Objavio je cijeli niz romana, zbirka kolumna i priča. Poslijedna knjiga mu je roman Punoglavci (2011.). Ove jeseni se očekuje objava novog romana.

 

 

__________________________

 

26.07.2014

u 21 sati

u hotelu Balatura

Rujana Jeger

Foto:rujanajeger.com

Rujana Jeger

Rođena 1968. u Zagrebu gdje je nakon nekoliko godina života u Beču završila studije arheologije. Kći je poznate spisateljice Slavenke Drakulić i s time odrasla u vrlo umjetničkom i intelektualnom, pa i feminističkom okruženju. Autorica je jednog romana Darkroom koji je više puta nagrađen i preveden na njemački jezik, i tri zbirka kolumna i eseja (Posve osobno, 2003., Opsjednuta, 2007. i Hod po rubu, 2012.). Najnovija knjiga se bavi ljudima i psima pod naslovom Bez dlake na jeziku (Ljevak, 2013), zabavna, pametna I zanimljiva kolekcija tekstova vrlo osobnog viđenja odnosa između ljudima i psima.

rujanajeger.com

 

__________________________

 

 

 

02.08.2014

u 21 sati

u hotelu Balatura

Teofil Pančić

 

 

Teofil Pančić je rođen 1965. u Skoplju. Pisac je, novinar, esejist i kolumnist za srpski tjednik Vreme i nekoliko novine i portale u regiji. Zivio i školovao se od svoje sedme do dvadeset šeste godine u Zagrebu. Od 1999. godine radi kao politički komentator radija Slobodna Evropa. Živi i radi u Zemunu i Novom Sadu. Napisao je više od 16 knjiga, od kojih su u Hrvatskoj izašle: Aleja Viktora Bubnja (Ljevak, 2013.) i sada vrlo aktualno knjiga Gost iz galaksije (2014) u izdavačkoj kući hena.com u biblioteci Marine Vujčić. Teofil Pančić je poznat za svoje oštroumne i duhovite komentare srpske društvene sadašnjosti, desetljećima prati i analizira političke, kulturne i društvene promjene u svojoj zemlji . Svaki tekst je, u prvom redu, vrlo visoke književne kvalitete.

 

 

 

__________________________

    Proljeće 2014
 

25.04.2013

20 sati

Hotel Balatura

 

 

 

 

 

 

Obavijest: U "Novom listu" je krivo najavljeno. Početak koncerta je u 20 sati!

    Ljeto 2013
 

 

28.07.2013

21 sati

Hotel Balatura

Dževad Karahasan

(Fotografija: Dragana Karahasan)

 

 

 

Dževad Karahasan, rođen 1953. u Duvnu (danas Tomislavgrad), pisac je, dramatičar i esejist. Njegovo je djelo nagrađeno je u više zemalja, u Bosni, Hrvatskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Austriji i Sloveniji. 2003. godine nagrađen je u Leipzigu za "Europsko razumjevanje". Prošle je godine dobio dvije - u njemačkom govornom području - vrlo značajne nagrade: Počasnu nagradu Heinrich Heine i Goetheovu medalju.

Djela (izbor):

 • O jeziku i strahu. Sarajevo, 1987.
 • Istočni diwan. Svjetlost. Sarajevo, 1989.
 • Misionari. Dvije komedije. Svjetlost. Sarajevo, 1989.
 • Stidna žitija. Roman. Bratstvo-Jedinstvo. Novi Sad, 1989.
 • Dnevnik selidbe, Duriex, Zagreb, 1993.
 • Al-Mukaffa, ARBOS, Celovec-Salzburg-Beč 1994.
 • Povučeni anđeo, ARBOS, Celovec-Salzburg-Beč 1995. Šahrijarov prsten, Bosanska riječ, Sarajevo, 1996.
 • Noćno vijeće, Profil internacional, Zagreb, 2005.
 • Gozba, ARBOS, Villach-Hradec-Salzburg 2005
 • Dževad Karahasan - sabrana djela (Istočni diwan, Šahrijarov prsten, Sara i Serafina, Noćno vijeće), Dobra Knjiga, Sarajevo, 2007
 • Izvještaji iz tamnog vilajeta, Dobra knjiga, Sarajevo, 2007
 • Sjeme smrti, Sarajevo, 2012

www.profil-mozaik.hr

__________________________

 

3.08.2013

21 sati

Hotel Balatura

Ivica Đikić

(Fotografija: Sandorf)

 

 

Ivica Đikić rođen je 1977. godine u Tomislavgradu, u Bosni i Hercegovini. Novinarstvom se počeo baviti kao dopisnik splitske Slobodne Dalmacije, a u tjedniku Feral Tribunebio je novinar pa urednik od konca 1996. do gašenja lista 2008. godine. Potom je bio novinar riječkog dnevnika Novi list. Od 2009. do 2010. bio je glavni urednik Novog lista, a od konca 2010. glavni je urednik tjednika Novosti iz Zagreba, čiji je izdavač Srpsko narodno vijeće. Objavio je kratki roman Cirkus Columbia (Biblioteka Feral Tribune, Split, 2003, drugo izdanje: Sandorf, Zagreb, 2010) koji je dobio nagradu "Meša Selimović" za najbolji roman objavljen te godine u Hrvatskoj, Srbiji, BiH i Crnoj Gori. Po motivima tog romana, oskarovac Danis Tanović snimio je istoimeni igrani film koji je osvojio brojne festivalske nagrade i u tridesetak zemalja prikazivan je u redovnoj kino-distribuciji. Cirkus Columbia preveden je na talijanski i španjolski jezik, a objavljen je u Bosni i Hercegovini (2005) i Srbiji (2011). Godine 2004. objavio je knjigu Domovinski obrat – politička biografija Stipe Mesića (VBZ, Zagreb). Zbirka priča Ništa sljezove boje izišla je 2007. u izdanju Biblioteke Feral Tribune. Knjigu Gotovina, stvarnost i mit (Novi liber, Zagreb, 2010) objavio je u koautorstvu s Davorom Krilom i Borisom Pavelićem. Jedan je od pokretača i urednika publicističke biblioteke Novog libera – Sa zrnom soli. Živi u Zagrebu. (izvor: Ljevak.hr)

www.ljevak.hr

www.sandorf.hr

__________________________

 

09.08.2013

Radionica irskog plesa

Gradina Drivenik

(ne u hotelu)

Lena i Paul O'Grady

&

Jeste li ikada sanjali da ćete naučiti korake irskog plesa, takozvanog Irish Maidena? Evo Vam prilike! Ponosni smo da će nam doći učitelji/voditelji prve i najveće škole irskog plesa u Hrvatskoj.

Na ljetnoj pozornici u Driveniku, taman kad je malo zahladilo, ćemo moći svi zajedno uživati u toj zanimljivoj, veseloj i traicionalnoj verziji plesa. Posebno pozivamo svih onih koji se bave drugim vrstima plesa, ali i svih kojima se jednostavno pleše, pa makar na irski način.

Neka irski duh, irska glazba i pozitivna energija hrvatskoirskog para prevladava driveničku gradinu i na nekoliko sati naše živote..

Pozvani ste svi!

Više informacija o irskoj školi plesa: www.irskiples.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10.08.2013

21 sati

Hotel Balatura

Paul O'Grady

(Fotografija: Paul O’Grady)

Paul O’Grady je izvršni poslovni coach, po struci arhitekt, u slobodno vrijeme instruktor tradicionalnog irskog plesa. Rođen je u Dublinu 1975. godine, gdje je živio do svoje dvadeset i šeste godine. Tijekom studija putovao je po svijetu, radio i živio u Americi i Australiji. Prvi put boravi u Hrvatskoj, u Osijeku, u sklopu studentske razmjene – odušeljava se ljudima i atmosferom grada. Dvije godine nakon toga, u vrijeme ekonomskog booma u Irskoj, ostavlja dobro plaćeni posao arhitekta i seli se u Hrvatsku, u potrazi za boljom kvalitetom života. Počinje raditi kao učitelj engleskog jezika, a ubrzo se zapošljava na HRT-u kao suradnik internacionalnog radioprograma Glas Hrvatske. Godine 2003. osniva humanitarnu udrugu DUH – Dječja udruga hrabrost za djecu s posebnim potrebama. Godine 2006. otvara prvu školu irskog plesa u Hrvatskoj – Irish Maiden i suorganizira zagrebački Festival sv. Patrika, te Bloomsday festival (Dani Jamesa Joycea) u Puli. Seli se iz Zagreba u Istru neposredno prije rođenja sina Liama 2010. godine, gdje i dalje živi sa suprugom Lenom. Iskustvo očinstva inspiriralo ga je da napiše ovu knjigu. (izvor: www.algoritam.hr)

www.jatataizirske.com

www.algoritam.hr

__________________________

  Ljeto 2012
 

10.08.2012

21 sati

Nataša Dragnić

 

Nataša Dragnić rođena je 1965. u Splitu. Nakon studija germanistike i romanistike i magisterija iz književnosti u Zagrebu završila je diplomatsku školu u Zagrebu i Berlinu. Od 1994. živi u Erlangenu i predaje njemački za strance, francuski, engleski i hrvatski. Njezin prvijenac Svaki dan, svaki sat već je prije objavljivanja doživio velik uspjeh te su prava za prijevod prodana u čak 28 zemalja.

www.fraktura.hr

www.natasa-dragnic.de

 

 

 

 

 

15.07.2012

21 sati

Saša Stanišić

 

Saša Stanišić rođen je 1978. u Visegradu u Bosni i Hercegovini. U četrnaestoj godine preselio se zbog rata u Heidelberg u Njemačkoj. Studirao od 2004. do 2006. godine na Njemačkom Literaturinstitutu u Leipzigu. Njegov prijevenac "Kako je vojnik popravljao gramofon" oduševio je njemačku publiku i književnu kritiku. 2006. knjiga je bila na Shortlistu za Deutscher Buchpreis i prevodila se na 30 jezika. Dobio je razne nagrade, među njima ugledni Adelbert-von-Chemisso-Preis.

Njegova knjiga će izaći na hrvatskom jeziku u proljeću 2013.

www.fraktura.hr

Autorova web stranica:

http://www.kuenstlicht.de

 

 

05.06.2012

20 sati

Lidija Dujić

i

Ludwig Bauer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lidija Dujić (1965.) diplomirala je i doktorirala filologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Autorica je basnolikih priča za djecu Plagva (2007.) i zbirke stihova Suhozid (2010.); suautorica priručnika Lutkokazi (2006.) i Hrvatski jezik u poslovnoj komunikaciji (2006.), udžbeničke serije Hrvatski ja volim (2007.) i memorabilija Knjiga o Sunčani i Severu (2010). Predavala je hrvatski jezik i književnost u zagrebačkim osnovnim i srednjim školama, djelovala kao lutkarska pedagoginja Učilišta ZeKaeMa i članica kazališne skupine Fasade koja se bavila vizualnim teatrom, bila scenaristica radijskih i televizijskih serijala, urednica lektirnih i edukativnih izdanja, predavačica na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu i na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Objavljuje književne kritike, recenzije, prikaze i znanstvene radove te održava predavanja i prezentacije posvećene recentnoj književnoj produkciji. U časopisima i antologijama zastupljena je kao pjesnikinja i autorica proza za djecu. Ilustrirala je knjigu Ronilac bisera (2000.) Ludwiga Bauera te Brezu Side Košutić (2005.).

Ludwig Bauer rodio se 1941. u Sisku. Diplomirao je slavistiku u Zagrebu, a školovanje nastavio u Bratislavi i Pragu. Bavio se prevođenjem stručnih djela (među njima je i prvi prijevod knjige o kibernetici na hrvatskom jeziku – J. Bober, Čovjek, stroj, društvo, 1967.) i beletristike; bio je profesor i učitelj u Zagrebu, Londonu i Washingtonu, glavni urednik izdavačke kuće Globus i književnog časopisa Naša knjiga, analitičar javnoga mnijenja i propagandist, profesionalni vozač, scenarist (epizode crtanih filmova Profesor Baltazar; Televizija UN), istraživač interkulturnih pitanja i kolumnist. Na engleskom jeziku napisao je Pregled aktivnosti Međunarodne agencije za atomsku energiju (Beč, 1996.). Priređivao je i uređivao različite knjige (uključujući antologije i izbore školske lektire), pisao predgovore, kritike, recenzije i prikaze. Prvu prozu objavio je kao gimnazijalac, na Radiju Zagreb krajem pedesetih, a 1973. dobio je za prvu tiskanu priču tada uglednu Politikinu nagradu. Objavio je više uspješnica za djecu: Parnjača Colombina, 1979., Poliglot i pas, 1988., Tri medvjeda i gitara, od 1991. čak devet izdanja, Ronilac bisera, 2000., Istina o gusarskom kapetanu Karvasu, 2001., Vješ-tica Liza Hainburška, 2002., Vila Zelenog jezera, 2003., Morski igrokazi, 2005., Bajkoviti igrokazi, 2005., Krava voli lava (s M. Radnichom), 2005. i Maske do daske (s M. Radnichom), 2006. Posebno je ugledan kao romanopisac i do sada je objavio jedanaest romana: Trag u travi, 1984., Trik, 1985., Dokaz da je zemlja okrugla, 1987., Biserje za Karolinu, 1997., Partitura za čarobnu frulu, 1999., Prevođenje lirske poezije – Romanetto Buffo, 2002., Don Juanova velika ljubav i mali balkanski rat, 2003., i u Frakturinu izdanju Kratka kronika porodice Weber, 1990., Zapisi i vremena Nikice Slavića, 2007., Patnje Antonije Brabec, 2008. te Zavičaj, zaborav, 2010. Za roman Zavičaj, zaborav osvojio je prestižnu nagradu Meša Selimović za najbolji roman, nagradu Fran Galović za najbolje književno djelo zavičajne tematike i nagradu Kiklop za najbolji roman u 2011.

www.aurasisak.com

www.fraktura.hr

Na književnoj večeri sudjeluju: Lidija Dujić i Ludwig Bauer, Bogdan Arnautović i Anne-Kathrin Godec, te županica Sisačko-moslavačke županije gospođa Marina Lovrić Merzel

__________________________

 

01.05.2012

20 sati

Nino Bijelac

Valerio Orlić

Drago Draguzet

 

 

 

 

    Ljeto 2011
 

Foto: Pixsell

16.07.2011

21 sati

Miro Gavran

 

 

 

 

 

Miro Gavran (Gornja Trnava, 1961.) hrvatski je dramatičar, romanopisac, pripovjedač i pisac za mlade. Djela su mu prevedena na više od 30 jezika. Njegove knjige su imala više od 140 izdanja u zemlji i inozemstvu. Najizvođeniji je suvremeni hrvatski dramatičar u zemlji i inozemstvu u proteklih dvadesetak godina. Dosad je imao oko 200 kazališnih premijera širom svijeta, počev od Zagreba, Rotterdama, Maribora, Washingtona, Pariza, Krakova i Sofije pa sve do Mummbaja, Buenos Airesa, Ljubljane, Pečuha, Praga, Bratislave, Augsburga, Waterforda, Atene, Sarajeva, Novoga Sada, Podgorice, Mostara, Beča, Budimpešte, Bautyena, Moskve, Rio de Janeira... Njegove predstave vidjelo je više od dva milijuna gledatelja. Jedini je živući pisac u Europi koji ima kazališni festival njemu posvećen, na kome se igraju isključivo predstave nastale prema njegovim tekstovima, a koji od 2003. godine djeluje u Slovačkoj pod nazivom Gavranfest.

Najnovije knjige su:

Kafkin prijatelj (Mozaik 2011)

Jedini svjedok ljepote (Mozaik 2009)

Sluzbena stranica:

http://www.mgavran2.t-com.hr/

 

 

 

Foto: Folio

23.07.2011

21 sati

Zoran Ferić

 

Diplomirao je književnost (kroatistika) na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radi kao profesor hrvatskog jezika i književnosti u gimnaziji u Zagrebu. Esejističke i prozne tekstove objavljuje od 1987. u Poletu, Studentskom listu, Pitanjima, Oku, Plimi, Godinama novim, na III. programu Hrvatskog radija. Godine 2000. dobio je nagradu "Ksaver Šandor Gjalski", a 2001. nagradu Jutarnjeg lista za najbolje prozno djelo. Objavio: Mišolovka Walta Disneya, 1996; Quattro stagioni, izbor priča s Miroslavom Kišom, Robertom Mlinarcem i Borisom Perićem, 1998.; Anđeo u ofsajdu, 2000.; Smrt djevojčice sa žigicama, 2002.; Otpusno pismo, 2003.; Simetrije čuda; sabrana proza, 2007. (uključuje Mišolovku Walta Disneya, Anđela u ofsajdu, Smrt djevojčice sa Žigicama i Djecu Patrasa)

 

 

 

 

 

21.06.2011

20 sati

The Fingersnap Trio

Jazz

 

 

 

 

 

 

__________________________

 
 
 
 
 
 

 

>> više informacije

Petak, 17.06.

19 sati

Hotel Balatura: TRANZITOR Tribina sa svim autorima

Subota, 18.06.

19 sati

TRANZITOR Balaturina Tranzicija u Ribooku

Janeza Trdine 9a, 51000 Rijeka

Nedjelja, 19.06.

19 sati

Hotel Balatura: Non-stop Čitanje/ Naši tranzicijski autori predstavljaju vlastite knjige.

Gosti:

Bekim Sejranović

Srđan Srdić

Robert Perišić

Boris Gunjević

Abdul-Rahman Alawi

__________________________

 

 

Proljeće/ljeto 2010

 

17.07.2010

16 sati

Pisac na terenu:

Edo Popović

Start:

Antovo (kod Grižana)

više informacija : 098-9175725

 

 

 

Priručnik za Hodače

Edo Popović rođen je 1957. u Livnu, u Bosni i Hercegovini. Živi s obitelji u Zagrebu. Studirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu; 1981. diplomirao komparativnu književnost, apsolvirao hrvatski jezik i jugoslavenske književnosti, a potom napustio studij. Pisac i honorarni urednik u izdavačkoj kući Ljevak. Objavio knjige proza: Oči (2007.), Tetovirane priče (2006. u suradnji s crtačem Igorom Hofbauerom), Igrači (2006.), Dečko, dama, kreten, drot (2005.), Plesačica iz Blue Bara (2004.), Izlaz Zagreb-jug (2003.), Koncert za tequilu i apaurin (2002.), Kameni pas (2001.), San žutih zmija (2000.), Ponoćni boogie (1987.).

Priručnik za hodače je možda do sada i najzreliji Popovićev spisateljski uradak, vrlo zanimljiv spoj fikcije, reportaže, dnevničkih zapisa, eseja, citata već spomenutih prethodnika zagovornika polaganosti, te autorovih fotografija i crteža nastalih za njegovih učestalih posjeta Velebitu u posljednjih nekoliko godina. Oni koja ga poznaju i osobno znaju da je Edo Popović prije nekog vremena svjesno i s namjerom usporio, odmaknuo se dobrim dijelom i od knjiško-novinarskih banalnosti, i posvetio se u prvom redu sebi, obitelji, prirodi... a očito i dobroj literaturi.

(izvor: Moderna vremena info)

 

Čitanje će biti na vidikovcu "Pridva" u 18 sati. Tko ne može hodati s nama u 16 sati iz Antova, može autom doći do Pridve.

 

 

______________________________________________

Foto: Cropix

24.07.2010

21 sati

 

Ivana Simić Bodrožić

 

Rođena je 1982. godine u Vukovaru. Apsolventica je studija filozofije i kroatistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Za zbirku poezije Prvi korak u tamu dobila je nagradu Goran za mlade pjesnike te nagradu Kvirin za najbolju pjesničku knjigu autora do 35 godina (obje 2005.). Pjesme su joj objavljivane u domaćim i inozemnim književnim časopisima, izborima i antologijama.

Roman Hotel Zagorje priča je o njezinu odrastanju tijekom sedam godina prognaništva, o neprekidnoj borbi za nekoliko kvadrata u kojima će živjeti s majkom i bratom, o stalnom iščekivanju vijesti o ocu. Ali ovo nije mračna knjiga.

(Izvor: Profil)

 

Hotel Zagorje joj je prvi roman i vrlo brzo stigao u toplistu najpopularnijih knjiga u Hrvatskoj.

 

_______________________________________________

28.08.2010

21 sati

David Albahari

 

 

 

 

David Albahari, pisac i prevodilac, rođen je 1948. godine. Prvu knjigu, zbirku priča Porodično vreme, objavio je 1973. godine. Do sada je objavio deset knjiga priča i dvanaest romana, kao i tri knjige eseja. Za knjigu priča Opis smrti (1982) dobio je Andrićevu nagradu. Knjiga priča Pelerina (1993) nagrađena je nagradama Stanislav Vinaver i Branko Ćopić. Roman Mamac dobio je Ninovu nagradu za najbolji roman u 1996. godini, kao i nagradu Narodne biblioteke Srbije, Balkaniku i Most-Berlin. Roman Pijavice nagrađen je Nagradom grada Beograda (2006). Preveo je veliki broj knjiga, priča, pesama i eseja mnogih američkih, britanskih, australijskih i kanadskih pisaca, uključujući Saul Bellowa, Vladimira Nabokova, Margaret Atwood, Isaac B. Singera. Preveo je i dramske tekstove Sam Sheparda i drugih autora. U periodu između 1973. i 1994. godine radio je u redakcijama više beogradskih i novosadskih časopisa i izdavačkih kuća – Vidici, Književna reč, Pismo, Kulture Istoka, Politika, Mezuza, edicija Prva knjiga Matice srpske. Knjige su mu prevedene na šesnaest jezika. Od jeseni 1994. godine živi u Kalgariju, u Kanadi.

www.davidalbahari.com

 

_______________________________________________

06.07.2010

20. 15 sati

Gemischter Chor Wald

iz Švicarske

u gosti u hotelu Balatura!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Književni festival "Finbar meets Balatura"

7 autora iz različitih zemalja stanuju jedan vikend u sobama hotela "Balatura" u Triblju, Hrvatska. Zajedno izrađuju knjigu pripovjedaka na temelju irske knjige "Hotel Finbar" (izdao Dermot Bolger 1997).

Za detalje festivala, pogledajte stranicu:

www.finbarmeetsbalatura.net

 

 

 

 

 

Kiparska radionica (Uskrs)

sa Jürgenom Zaunom

termini:

03.04.09 - 10.04.010

 

vise informacije >>

 

 

 

_______________________________________________

25.09.2009

20 sati

Etno-eko festival Jabuka '09 predstavlja:

Bahtali Rota

 

 

 

 

"Bahtali rota" romski je bend iz Vojvodine, osnovan 2008. godine u Zagrebu kao rezultat dugogodišnjeg glazbenog rada po Hrvatskoj i inozemstvu. Čine ga vrhunski glazbenici romskog porijekla iz Vojvodine. Bend je sudjelovao na međunarodnom festivalu tamburaške glazbe u Vojvodini.

_______________________________________________

18.07.2009

20 sati

Rade Jarak

: Damjan Tadić, cropix

 

 

 

 

 

 

Rade Jarak rođen je u Dubrovniku 1968. godine. Studirao je slikarstvo na Likovnoj akademiji u Zagrebu. Piše poeziju i prozu, objavljuje eseje i kritičke tekstove o domaćoj poeziji i prozi.

Do sada je objavio zbirke poezije " Demon u pari kupaonice" (Meandar 2000) i "Vlak za Bangalore" (Naklada MD, 2001)

Proza:

Kiša (Naklada MD, 2001).

Termiti i druge priče (Fraktura, 2002.)

Sol (Fraktura, 2003.)

Duša od krumpira (Fraktura, 2005.)

Enciklopedija očaja (Fraktura, 2006.)

Pustinje (Litteris, 2008.)

Pohvala ulici (Eseji o prostituciji, VBZ, 2009.)

Crna svila (Profil, 2009.)

Dobitnik je nagrade Jutarnjeg lista za najbolje djelo domaće proze u 2008. godini.

_______________________________________________

01.08.2009

20 sati

Milorad Stojević

: Novi List

 

 

 

 

Rođen je 1948. u Bribiru (Hrvatsko primorje). Školovao se u Bribiru, Crikvenici i Zagrebu. Predaje hrvatsku književnost na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Rijeci.

Objavio: Iza šćita, 1971; Liçce, 1974; Litvanski erotski srp, 1974; Viseći vrtovi, 1979; Doni, 1979; Kineska vaza, 1980; Primeri vežbanja ludila, 1981; Rime amorose, 1984; Orgija za Madonu, 1986; Čakavsko pjesništvo XX. stoljeća, 1987; Razdrta halucinacija, 1989; Firentinski poljubac, 1990; Ignac Horvat, 1994; Pjesništvo Antuna Barca, 1995; Perivoj od slova, 1996; Andrija Cigančić: Lovranske ljubavne pjesme iz 1738, 1997; Došljak iz knjige, 1997; Rosa, e lo spino, 1997; Balade o Josipu, 1997; Pjesništvo Nikole Kraljića, 1998; Korzo, 1999; Knjižica o podrupku, 1999; Moj kućni mandarin, 2000; Ponterosso, 2000; Prostrijelne rane & other poems, 2001; Tečaj čarolija, 2001; Tatarski zajutrak, 2002; Klonda, 2003; Krucifiks, 2004; Krv i poljupci, 2004; Novelline o soldatu i sto ruž, 2005; Tekstova cca 25, 2005; Lesezeichen, 2005; sastavio antologiju Čakavsko pjesništvo 20. stoljeća, 2007.

 

 

 

_______________________________________________

09.08.2009

20 sati

Olja

Savičević Ivančević

: Jakob Goldstein

 

 

Olja Savičević Ivančević rođena je 16.09.1974. u Splitu. Piše poeziju, prozu, novinske kolumne. Autorica je nekoliko pjesničkih zbirki i knjige priča „"Nasmijati psa"“ koja je, osim u Hrvatskoj, objavljena u Njemačkoj (Voland&Quist, Dresden, 2008.) i u Srbiji (Samizdat B 92, Beograd, 2009.).

Za rukopis „Nasmijati psa“ nagrađena je nagradom „Prozak“ kao najbolja autorica proze do trideset i pet godina. Dobitnica je nagrade „Ranko Marinković“ Večernjeg lista za kratku priču, te nagrade „Kiklop“ za pjesničku zbirku „Kućna pravila“ (Algoritam, Zagreb, 2007., 2009.).

Pojedine priče, pjesme i pjesnički ciklusi ove autorice, prevedeni su na desetak europskih jezika, a po pričama su snimljena i dva kratka igrana filma. Sudjelovala je na brojnim međunarodnim književnim festivalima, sajmovima i u literarnim radionicama.

 

 

_______________________________________________

12.12.2008

20 sati

Miljenko Jergović

 

Igor C.C. Kelčec

 

 

 

 

 

Rođen je 1966. godine u Sarajevu. Novinske i književne tekstove objavljuje od kraja osamdesetih. Prepoznat je najprije kao pjesnik – za prvu zbirku pjesama Opservatorija Varšava (1988) nagrađen je Goranom za mlade pjesnike i nagradom Mak Dizdar, slijede zbirke Uči li noćas neko u ovom gradu japanski ? (1990) i Himmel Comando (1992). Od 1993. godine živi i objavljuje u Hrvatskoj. Hrvatskoj, a potom i međunarodnoj publici, postaje poznat zbirkom kratkih priča Sarajevski Marlboro (Durieux, 1994) za koju dobiva nagradu Ksaver Šandor Djalski (1994) te Friedenspreis Erich-Maria Remarque. Slijede zbirka priča Karivani (Durieux, 1995), pjesme Preko zaleđenog mosta (Durieux, 1966), eseji i izbor iz publicistike Naci bonton (Durieuex, 1998), zbirka priča Mama Leone (Durieux, 1999) nagrađena s Premio Grinzane Cavour, potom zbirka kolumni Historijska čitanka (Zoro, 2000), drama Kažeš anđeo (Durieux, 2000) pjesnički ciklus Hauzmajstor Šulc (Durieux, 2001) nagrađen s Premio Napoli, novela Buick Rivera (Durieux, 2002) nagrađena Nagradom ŤAugust Šenoať Matice hrvatske, roman Dvori od oraha (Durieux, 2003) za koji je dobio Nagradu Jutarnjeg lista za najbolje prozno djelo, Godišnju nagradu Društva bosanskih pisaca i nagradu Kočićevo pero, zbirka priča Inšallah Madona, inšallah (Durieux, 2004), zbirka kolumni Historijska čitanka 2 (Zoro, 2004), izabrane pjesme Dunje 1983 (2005), izabrani eseji Žrtve sanjaju veliku ratnu pobjedu (2006) i roman Gloria in excelsis (2006). Miljenko Jergović godinama djeluje i kao angažirani novinar.

Fotogalerija >>

_______________________________________________

12.11.2008

19 Uhr

Andrea Sailer

A. Sailer

Kooperacija :

i

 

 

Augenblicke/ trenuci

Rođena 1972 u Weizu (Steiermark). Studirala je filozofiju i anglistiku/amerikanistiku. Živi kao slobodna spisateljica.

Publicira liriku, prozu i eseje.

Književna nagrada grada Graza 1997, Stipendij Bertelsmann-Literaturkursa u Klagenfurtu 1998, Austrijska umjetnička nagrada za žene 2002

Knjige:

Am Rande, 1991;

Am Ende des Tages, 1996,

Saisonschluss, 1998

Gedanken zur Zeit, 2000

 

Sudionici:

Sabina Salamon (glumica)

David Ropac (glazbenik)

Fotogalerija >>

_______________________________________________

 

04.07.2008

20 sati

Renato Baretić

 

Foto: R. Baretić

 

 

 

Renato Baretić rođen je 1963. u Zagrebu, gdje nešto kasnije takorekuć diplomira komparativnu književnost i fonetiku. Od 1983. radi kao novinar u brojnim listovima, najviše u Slobodnoj Dalmaciji i njenim izdanjima. Objavio je zbirke pjesama "Riječi iz džepova" (1998.) i "Kome ćemo slati razglednice" (2005.), izbor iz TV-kolumni "Kadrovi kadra" (2005.), te roman "Osmi povjerenik" (2003.), za koji je 2004. primio pet nacionalnih književnih nagrada. 2006. godine objavio je roman ""Pričaj mi o njoj".

Uz Ivicu Ivaniševića i Antu Tomića, koscenarist je TV-serije "Novo doba" i igranog filma "Što je muškarac bez brkova". S njima dvojicom i drugim autorima sudjelovao je u nizu kolektivnih književnih i publicističkih projekata. U cijelosti ili u fragmentima, književna su mu djela prevedena na makedonski, slovenski, njemački, engleski i ukrajinski jezik, a "Osmi povjerenik" doživio je i dramatizaciju na sceni HNK Split. Renato Baretić živi i radi u Splitu, gdje je muž Maji i otac Katarini i Jakovu.

Foto-Galerija>>

_______________________________________________

18.07.2008

20 sati

Damir Miloš

Foto: www.blog.hr 2006

 

Damir Miloš (Opatija, 1954.) magistrirao je na Odsjeku za filozofiju Filozofskoga fakulteta u Zagrebu. Napisao je romane: Pogled grad, 1985., Se, 1987., Smrt u Opatiji, 1988., Autobiografija, 1989., Kapetanov dnevnik, 1991., Nabukodonozor, 1995., Otok snova, 1996., Kravata, 1998., Klitostora, 2000., Smetlar, 2005., Kornatske priče, 2006., ; drame: Zarobljenici slobode, Suncokreti, Otkidanje krila (objavljene u Quorumu); romane za djecu: Bijeli klaun, 1988., Nepoznata priča, 1989., Zoe, 1992.; slikovnicu: Snježni kralj, 1986; Knjige o jedrenju: Adriatic nautical Academy - početnički tečaj i ACY No 1.

 

Foto-Galerija>>

 

_______________________________________________

01.08.2008

20 sati

Jurica Pavičić

Foto: Cropix 2006

Jurica Pavičić rođen je 1965 u Splitu. Završio je komparativnu književnost i povijest na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, na kojem je magistrirao 1996. Novinar je Jutarnjeg lista. Pišeprozu, filmsku i književnu kritiku, političku esejistiku i komentare. Objavio je više romana: Ovce od gipsa (1997. i 1998.), Nedjeljni prijatelji (1999), Minuta 88 (2003.), Crvenkapica (2006.). Knjiga eseja: Vjesti iz Liliputa (2001.)

Drama "Trovačica", za koju je dobiio nagradu Marin Držić, na repertoaru je splitskog HNK.

 

Foto-Galerija>>